Еко кутак

Еко кутак

Од школске 2015/2016 године наша школа је у сарадњи са фирмом RECAN (фондација за рециклажу лименки за пиће), ушла у пројекат рециклаже лименки, прикупљању истих, као и организовању едукативних предавања за ученике наше школе на тему заштите животне средине.

 

ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА

Еколошка секција је почела са радом школске 2017/18. године у оквиру Тима за развојно планирање. Секцију су водиле и организовале учитељице Сања Буквић и Јелена Кумбарић. Радионице су одржаване у оквиру продуженог боравка. Због велике заинтересованости деце, еколошка секција је наставила са радом и у овој школској години. Учитељи који су задужени за организацију акција из подручја екологије су Јелена Кумбарић, Невена Станошевић и Вања Крџавац.

 

Еколошка секција- извештај
Дан заштите животиња

Дана 12.10.2018. године одржана је радионица еколошке секције под називом „Дан заштите животиња“. Циљ радионице је био да се ученици упознају са угроженим врстама и да им се подигне свест о понашању у природи и очувању исте ради заштите угрожених животиња.

Ученици су подељени у групе, свакој групи додељен је један континент и задатак да унутар групе сваки ученик пронађе по једну угрожену врсту на том континенту.

У изради радова учествовали су ученици другог и трећег разреда. Своје радове презентовали су ученицима првог разреда и својим вршњацима.

Након излагања са ученицима је вођен разговор подстакнут питањима која су их довела до закључка. Проширили су своја знања: схватили су значај сваке поједине врсте за одржање целокупног еко система, постали су свесни човекове неодговорности према животињама и давали јасне предлоге на који начин да их заштитимо (чувати природу, не убијати, дохрањивати и у досегу наших могућности бринути о њима).

Заједно смо закључили да су права животиња подједнако важна као и права људи, да човек нема морално оправдање да користи животиње за своје неоправдане потребе.

Производ наше радионице је књига која је сачињена од ученичких радова. Изложена је у библиотеци и доступна ученицима како би уз помоћ ње у било ком тренутку проширили своја знања.

 

 

Еколошка радионица ,, Здрава храна ”

Дана 8.11.2018. у оквиру боравка је реализована Еколошка радионица ,, Здрава храна ”. Ученици су донели воће, поврће и семенке. У првом делу радионице су се забавили решавањем загонетки о воћу и поврћу:
,, Девојка сам мала, наранџаста, фина, погодите, ја сам мандарина. ”
Затим су ученици са учитељицама размењивали знања о значају правилне и здраве исхране. Производ наше данашње радионице је била укусна и здрава гозба. На крају смо попили и здраво пиће за ове јесење дане – лимунаду.
Може да вам буде жао што нисте и ви били са нама!

 

Радионица "Подизање еколошке свести"

 

  Радионица "Подизање еколошке свести"одржана је 14.3.2019. Предавачи
су били Татјана Јанковић, саветник председника општине Палилула, и Горан
Јовановић из Агенције за заштиту животне средине. У радионици су
учествовали ученици млађих разреда. Подсетили су се дефиниције
екологије и сазнали занимљиве податке (стакленој флаши је потребно
4000 година да се разгради, 500 лименки је неопходно за један бицикл,
деца Јапана редовно чисте своју околину...). Ученици су објаснили које
еколошке поступке примењују код куће и у школи (хигијена са кућним
љубимцима, не бацати смеће ван канте, родитеље подсетити на
опушке цигарета...). На крају су написали своју еколошку поруку и
добили свеску на поклон.
И ову радионицу поклањамо природи на дар.

 

 

Еколошка радионица – Новогодишња јелка

Најранији писани траг новогодишње прославе био је у Месопотамији 2000. година п.н.е., а била је негде у време пролећне равнодневнице, средином марта. Према писаним изворима, јануарска прослава Нове године била је у Риму 153. године п.н.е. Померање је урађено да би се Нова година поклопила са почетком грађанске године (календаром).Већина католичких земаља усваја 1582.године грегоријански календар и одвајају се од православних народа који су оставили јулијански календар.

Видимо да су људи од давнина волели да се веселе, друже и празнују тога дана. Уствари, славио се живот.

Много је различитих обичаја везаних за Нову годину. Ми смо на еколошкој радионици одлучили да направимо јелку и украсе од рециклажног материјала. Украсе смо правили од: тканине, хартије, канапа и пластичних поклопаца. Јелку смо направили од пластичних чаша. Наша звезда је зелене боје да и овог пута подсетимо на неопходност чувања природе.

У радионици су учествовали ученици првог и другог разреда и учитељице: Вања Крџавац, Јелена Шимунов, Јелена Кумбарић, Катарина Јовановић, Ирена Коларевић и Милица Стевановић.

Свима желимо срећну и берићетну Нову 2020. годину!

Еко-поруке љубазности

Еколошка секција наше школе 🍀 Еко-поруке љубазности🍀

Осим иницијалне идеје о подизању еколошке свести, развијамо међусобну сарадњу, позитиван став према себи и окружењу, и ширимо љубав. Направили смо Еко-календар, са еко поруком за сваки дан, и еко саветом за леппши и квалитетнији живот. Учимо да волимо нашу планету, и да као појединци можемо дати свој допринос њеном очувању, почев од данас.
Све слике можете погледати у галерији слика http://www.jovanpopovic.rs/aktuelno/galerija-slike/40/  🖼️🏫
 

Цитати познатих личности

На свим својим путевима знајте да прави буду путеви Ваши и ноге Ваше неће се спотицати.

Свети Сава