Еко кутак

Еко кутак

Од школске 2015/2016 године наша школа је у сарадњи са фирмом RECAN (фондација за рециклажу лименки за пиће), ушла у пројекат рециклаже лименки, прикупљању истих, као и организовању едукативних предавања за ученике наше школе на тему заштите животне средине.

 

ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА

Еколошка секција је почела са радом школске 2017/18. године у оквиру Тима за развојно планирање. Секцију су водиле и организовале учитељице Сања Буквић и Јелена Кумбарић. Радионице су одржаване у оквиру продуженог боравка. Због велике заинтересованости деце, еколошка секција је наставила са радом и у овој школској години. Учитељи који су задужени за организацију акција из подручја екологије су Јелена Кумбарић, Невена Станошевић и Вања Крџавац.

 

Еколошка секција- извештај
Дан заштите животиња

Дана 12.10.2018. године одржана је радионица еколошке секције под називом „Дан заштите животиња“. Циљ радионице је био да се ученици упознају са угроженим врстама и да им се подигне свест о понашању у природи и очувању исте ради заштите угрожених животиња.

Ученици су подељени у групе, свакој групи додељен је један континент и задатак да унутар групе сваки ученик пронађе по једну угрожену врсту на том континенту.

У изради радова учествовали су ученици другог и трећег разреда. Своје радове презентовали су ученицима првог разреда и својим вршњацима.

Након излагања са ученицима је вођен разговор подстакнут питањима која су их довела до закључка. Проширили су своја знања: схватили су значај сваке поједине врсте за одржање целокупног еко система, постали су свесни човекове неодговорности према животињама и давали јасне предлоге на који начин да их заштитимо (чувати природу, не убијати, дохрањивати и у досегу наших могућности бринути о њима).

Заједно смо закључили да су права животиња подједнако важна као и права људи, да човек нема морално оправдање да користи животиње за своје неоправдане потребе.

Производ наше радионице је књига која је сачињена од ученичких радова. Изложена је у библиотеци и доступна ученицима како би уз помоћ ње у било ком тренутку проширили своја знања.

 

 

Еколошка радионица ,, Здрава храна ”

Дана 8.11.2018. у оквиру боравка је реализована Еколошка радионица ,, Здрава храна ”. Ученици су донели воће, поврће и семенке. У првом делу радионице су се забавили решавањем загонетки о воћу и поврћу:
,, Девојка сам мала, наранџаста, фина, погодите, ја сам мандарина. ”
Затим су ученици са учитељицама размењивали знања о значају правилне и здраве исхране. Производ наше данашње радионице је била укусна и здрава гозба. На крају смо попили и здраво пиће за ове јесење дане – лимунаду.
Може да вам буде жао што нисте и ви били са нама!


Цитати познатих личности

Није човек оно што мисли, већ оно што чини.

Меша Селимовић